När lönar det sig med batterier till solceller?

Att investera i ett batteri till dina solceller kan vara en bra idé beroende på flera faktorer. Här går vi igenom när det kan vara lönsamt och vad du bör tänka på.

Läs mer om våra tjänster för solceller i Örnsköldsvik, solceller i Linköping och solpaneler för villa.

Fördelar med solcellsbatteri

  1. Minskad beroende av elnätet: Med ett batteri kan du lagra överskottsenergi från dina solceller under dagen och använda den på kvällen eller natten. Detta minskar ditt beroende av elnätet och kan sänka dina elräkningar​. 
  2. Strömavbrottssäkerhet: Ett batteri kan ge el vid strömavbrott, vilket kan vara ovärderligt i områden med mindre tillförlitlig strömförsörjning​. 
  3. Miljöfördelar: Genom att använda mer av den el du själv producerar, bidrar du till en grönare energianvändning och minskar ditt klimatavtryck​. 

Ekonomiska aspekter

Att köpa ett solcellsbatteri innebär en initial kostnad som kan vara betydande. Kostnaden för ett batteri varierar beroende på storlek och typ, men generellt kan ett batteri på 10 kWh kosta omkring 76 000 kr. Med det gröna avdraget kan kostnaden sänkas till cirka 39 000 kr​. 

När är det lönsamt?

  1. Hög elförbrukning på kvällar och nätter: Om du har en hög elförbrukning när solen inte skiner, kan ett batteri hjälpa dig att utnyttja din egenproducerade el effektivare.
  2. Höga elpriser: I perioder med höga elpriser kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att använda egenproducerad el istället för att köpa dyr el från elnätet​. 
  3. Subventioner och avdrag: Tack vare statliga subventioner, såsom det gröna avdraget som ger upp till 50% avdrag på kostnaden, blir investeringen mer överkomlig​. 

Tekniska överväganden

  • Livslängd: Solcellsbatterier har en livslängd på cirka 10-15 år, vilket betyder att de kommer behöva bytas ut minst en gång under solcellernas livslängd på 25-30 år​.
  • Lagringskapacitet: Storleken på ditt batteri bör matcha din solcellsanläggning. En generell rekommendation är att ha en lagringskapacitet på 1 kWh för varje kW solpaneler​. 

Sammanfattning

Att investera i ett solcellsbatteri kan vara lönsamt om du har hög elförbrukning under tider då solen inte skiner, om elpriserna är höga och om du kan utnyttja statliga subventioner. Det är också viktigt att överväga tekniska aspekter såsom livslängd och lagringskapacitet. För att göra en välgrundad investering kan det vara klokt att rådfråga en expert och jämföra olika erbjudanden på marknaden. 

Är du osäker på om ett solcellsbatteri är rätt för dig? Kontakta Nordpolen Energi för personlig rådgivning och offert. Våra experter hjälper dig att hitta den bästa lösningen för dina energibehov. Vi ser fram emot att hjälpa dig ta nästa steg mot en hållbar och kostnadseffektiv energilösning!